Ράμου Λορέντα

Αναπληρώτρια καθηγήτρια (ΦΕΚ: 3051, τ. Γ΄, 15.12.2021)
Τηλέφωνο: 2681050278
email: ramou@uoi.gr
Γνωστικό αντικείμενο: Πιάνο – Λόγια δυτική μουσική.
Μαθήματα στο ΠΠΣ: Μουσική Δεξιότητα: Πιάνο κλασικό, Μουσικές πρωτοπορίες της Δύσης.

Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών (Δίπλωμα πιάνου, τάξη Τ. Γεωργίου, Πτυχίο Αρμονίας, τάξη Γ. Αυγερινού), το Conservatoire του Παρισιού (CNSMDP – Δίπλωμα Παιδαγωγικής του πιάνου), το City University του Λονδίνου (MMus – Performance Studies) και το New England Conservatory της Βοστώνης ως mid-career Fulbright scholar. Είναι διδάκτωρ summa cum laude του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και του Conservatoire του Παρισιού έχοντας ως θέμα της διατριβής της τα έργα για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα. Από το 2019 εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο ΤΜΣ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως υπότροφος του ΙΚΥ. Μελέτησε κοντά στους Claude Helffer, Marie-Françoise Bucquet, Denis Pascal και Steve Drury, ενώ συμμετείχε σε σεμινάρια με τους Pierre-Laurent Aimard, Pierre Boulez και μέλη του Ensemble Intercontemporain.

Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πολλές σημαντικές αίθουσες στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και τη Χιλή, όπου εμφανίστηκε ως επίσημη εκπρόσωπος της Ελλάδας στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει περισσότερα από 10 CD με έργα ελλήνων συνθετών (Νίκος Σκαλκώτας, Δημήτρης Δραγατάκης, Γιάννης Ιωαννίδης, Κωνσταντία Γουρζή κ.ά. στις εταιρείες ΒΙS, NAXOS, ECM, Μουσική Εταιρεία Αθηνών κ.ά.) με εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή τύπο. Έχει κάνει εκτελέσεις έργων των Maurice Ohana, George Crumb, Frederic Rzewski και Mauricio Kagel υπό την επίβλεψή τους, έχει εμφανιστεί ως σολίστ υπό τη διεύθυνση των Θόδωρου Αντωνίου, Μίλτου Λογιάδη και Αλέξανδρου Μυράτ και έχει συνεργαστεί με την εικαστικό και περφόρμερ Λήδα Παπακωνσταντίνου και τον Γάλλο συγγραφέα Pascal Quignard.

Επιμελείται και συντονίζει τα προγράματα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το Πάντειο Πανεπιστήμιο (“Μια Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού”) και το Ωδείο Αθηνών, διδάσκει στο διαδικτυακό επιμορφωτικό πρόγραμμα Παιδαγωγικής του πιάνου του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Ιονίου Πανεπιστημίου και το σεμινάριο «Το πιάνο στον 20ο και 21ο αιώνα» στο Ωδείο Αθηνών.

Οι σπουδές και οι δραστηριότητές της έχουν υποστηριχθεί από την Ακαδημία Αθηνών, τη Γαλλική κυβέρνηση και το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, το Βρετανικό Συμβούλιο, τα Ιδρύματα Fulbright, Meyer, Λεβέντη και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.

Δημοσιεύσεις του είναι προσβάσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://cnsmdp.academia.edu/LorendaRamou

Επιστημονικό έργο τελευταίας πενταετίας
Καλλιτεχνικό έργο τελευταίας πενταετίας
Αναλυτικό βιογραφικό