Βαλέρι Ισμαγκίλοβ

Ο Βαλέρι Ισμαγκίλοβ/Valeriy Ismagilov αποφοίτησε από τη Σχολή Πιάνου του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας αποκτώντας το Δίπλωμα σολίστ, παιδαγωγού και συνοδού πιανίστα για σύνολα μουσικής δωματίου και λυρικού τραγουδιού.
Είναι διδάκτωρ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχοντας ως θέμα της διδακτορικής διατριβής του Μουσικοί από τη Ρωσική Επικράτεια στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Συγγραφέας του βιβλίου «Καλλιτέχνες τις Ρωσικής Εμιγκράτσιας στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Άγνωστες πτυχές της Ελληνικής μουσικής ιστορίας», (Πελασγός, 2016).
Έχει ολοκληρώσει μεταδιδακτορική εργασία πάνω στις Σημειώσεις για την παιδαγωγία του πιάνου του καθηγητή  Δ.Μαρή (1905, Ρωσία-1964, Αθήνα) στο ΤΜΣ του ΕΚΠΑ.
Από το 2021 ξεκίνησε την μεταδιδακτορική του εργασία στο ΤΜΣ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων  με έμφαση στα έργα για πιάνο Ελλήνων συνθετών.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις ως σολίστ, ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και ως συνοδός λυρικών τραγουδιστών (μόνιμα συνεργάζεται με διάσημους Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές και παιδαγωγούς όπως ο Ζ. Τερζάκης, η Κ. Οικονόμου, η Μ. Μαρκέτου).
Πρωτοπαρουσίασε αρκετά έργα για πιάνο της πιανίστριας και συνθέτριας Ρ.Κυριακού τα οποία ηχογραφήθηκαν και μεταδόθηκαν από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Το επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον του επεκτείνεται στο χώρο των ρωσοελληνικών πολιτιστικών σχέσεων.
Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.
Στη διδακτική του εμπειρία περιλαμβάνεται συνεργασία με ωδεία και Μουσικά Σχολεία. Οι μαθητές του έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους μουσικούς διαγωνισμούς.
Παράλληλα με το συναυλιακό και διδακτικό του έργο ασχολείται επίσης με σύνθεση. Το 1994 στο Φεστιβάλ Μουσικής για Παιδιά στην Ιαπωνία παρουσιάστηκε το Concertino του για πιάνο και ορχήστρα. Το έργο ηχογραφήθηκε και εκδόθηκε η παρτιτούρα.