Χρίστος Γαλιλαίας

Αναπληρωτής Καθηγητής (ΦΕΚ: 3051, τ. Γ΄, 15.12.2021)

Τηλ.: 2681050198
email:
Γνωστικό αντικείμενο: Βιολί – Λόγια δυτική μουσική.
Μαθήματα στο ΠΠΣ: Μουσική Δεξιότητα: Βιολί κλασικό, Μουσικά σύνολα.

Γεννήθηκε το 1975 στη Θεσσαλονίκη όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού από τον πατέρα του Κοσμά Γαλιλαία και τον Στέλιο Καφαντάρη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο «Άλεξ Τουρνάισσεν» των Αθηνών (Δίπλωμα Βιολιού με Άριστα Παμψηφεί, Α΄ Βραβείο εξαιρετικής ερμηνείας και Χρυσό Μετάλλιο) και με υποτροφία του ΙΚΥ στο Oberlin Conservatory των ΗΠΑ (καθ. Almita Vamos), όπου  του απονεμήθηκε το Deans Talent Award (τιμητική διάκριση και υποτροφία). Το 2001 πήρε Master από την Juilliard School της Νέας Υόρκης (καθ. Dorothy Delay) με υποτροφίες της Julliard School και «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. To 2005 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Διδακτορικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου State University of New York Stony Brook.

Συνέπραξε ως σολίστ με σημαντικές ορχήστρες (Συμφωνική Ορχήστρα Βερολίνου, Φιλαρμονική Βουκουρεστίου “George Enescu”, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Λετονίας, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Συμφωνική Ορχήστρα Πράγας, Talich Chamber Orchestra, Φιλαρμονική Ορχήστρα Αρμενίας, Φιλαρμονική Bohuslav Martinu, Symphony of the Americas, Canadian Chamber Orchestra του Toronto, Munchner Kammerphilharmonie dacapo, Ορχήστρα Citta di Grosseto, North Czech Philharmonic, Euro Sinfonietta Wien, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Φιλαρμονική Ορχήστρα Μουσικής Ακαδημίας της Βιέννης, Thuringen Philharmonie, Ορχήστρα Δωματίου “Camerata” των Φίλων της Μουσικής, Ορχήστρα δωματίου Λισσαβόνας, Ορχήστρα “Gustav Mahler”, Φιλαρμονική της Σόφιας, Camerata Stuttgart κ.ά.).

Έχει εμφανιστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους μουσικούς όπως τους πιανίστες Δημήτρη Σγούρο, Rohan De Silva, Jura Margulis, Martino Tirimo, τους βιολοντσελίστες Mischa Maisky, Mark Kosower και Wolfram Kossel, τα κουαρτέτα εγχόρδων Borodin και Komitas, τον φλαουτίστα Thomas Robertello κ.α.

Το 2002 ίδρυσε την Ορχήστρα «Ελληνική Καμεράτα», της οποίας υπήρξε και Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Το διάστημα 2003-2010 είχε την καλλιτεχνική Διεύθυνση/Επιμέλεια του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στα Δημήτρια. Από το 2005-2009 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και εντεταλμένος της Διοίκησης για καλλιτεχνικά θέματα. Την περίοδο 2014-2016 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Το 2011 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του Ιδρύματος Fulbright. Από το 2007 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και έχει την επιμέλεια των καλλιτεχνικών δράσεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Georgia State στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Από το 2001 έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια όλων των δραστηριοτήτων της Μουσικής Εταιρίας Μακεδονίας. Από το 2015 είναι εκτελεστικός και καλλιτεχνικός διευθυντής και συνιδρυτής του Διεθνούς Προγράμματος Μουσικής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια. Από το 2020 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε πολλές κριτικές επιτροπές διεθνών διαγωνισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει διδάξει σε πολλά διεθνή Σεμινάρια και Master Classes (The Julliard School, Manhattan School of Music, Indiana University, Oberlin Conservatory, University of Illinois, Northwestern University, University of North Carolina, New York University, Penn State University, University of Houston, Roosevelt University, Texas Tech University, Florida State University κ.ά.). Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου Georgia State University στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Το 2021 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ηχογραφήσεις του κυκλοφορούν από την Albany Records. Παίζει με βιολί Giuseppe Guarneri (1705) και Jean-Baptiste Vuillaume (1847).