5/7/2024: Πρόσκληση συμμετοχής νέων συνθετών/-τριών στον Κύκλο Εργαστηρίων Σύνθεσης
Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσκαλεί νέες και νέους συνθέτριες/τες για την συμμετοχή τους στον Κύκλο Εργαστηρίων Σύνθεσης που θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 2024 – 2025 στο πλαίσιο του έργου «Sub. 6.6 Δράσεις εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την ανάδειξη του σύγχρονου και νεότερου ελληνικού πολιτισμού». Στόχος της δράσης και των εργαστηρίων είναι τόσο η επιμόρφωση νέων συνθετριών/τών σε ένα ευρύ φάσμα συνθετικών τάσεων όσο και ο εμπλουτισμός της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας με νέα έργα των συμμετεχόντων που θα προκύψουν μέσω της συνεργασίας τους με έμπειρους συνθέτες και μουσικούς.
Έναρξη εισηγήσεων, παρουσιάσεων, workshops: Σεπτέμβριος 2024
Συχνότητα εργαστηρίων / συναντήσεων: 2 ημέρες / ανά μήνα
Ολοκλήρωση Κύκλου Εργαστηρίου Σύνθεσης: Σεπτέμβριος 2025
Συναυλία – Παρουσίαση έργων: Οκτώβριος 2025
Συνθέτες – Μέντορες: Γιάννης Αγγελάκης, Νικόλας Τζώρτζης, Δήμητρα Τρυπάνη
Συνθέτες – Καλεσμένοι: Χαράλαμπος Γωγιός, Γιώργος Κουμεντάκης, Περικλής Λιακάκης, Μηνάς Μπορμπουδάκης, Ιωσήφ Παπαδάτος
Ensemble in Residence: Ergon Ensemble
ΝΕΑ Καταληκτική Ημερομηνία Αιτήσεων: Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 και ώρα 14:00.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα.
17/05/2023: International workshop in Theory and Sound II
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήματα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών.
Πήλιο 28-30 Αυγούστου 2023
Βρείτε ενημερωτικό υλικό στην ιστοσελίδα του συνεδρίου εδώ
4/2/2023: Παράσταση με τίτλο «Σμύρνη – Αθήνα, ένα τραγούδι δρόμος»
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Ένωσις Σμυρναίων, στο πλαίσιο του κύκλου παράλληλων εκδηλώσεων στο πάλκο της έκθεσης «“Σήκω ψυχή μου”!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22», διοργανώνουν βραδιά αφιερωμένη στη μουσική της Σμύρνης με τίτλο «Σμύρνη – Αθήνα, ένα τραγούδι δρόμος», το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19:00, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων Γιώργος Αρχοντάκης∙ ο Νίκος Ορδουλίδης, μουσικολόγος στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα αναφερθεί στις «ελληνικές εστουδιαντίνες»∙ ο Θοδωρής Κοντάρας, φιλόλογος, θα μιλήσει για την καταστροφή, την απώλεια και τη νοσταλγία της Μικρασιατικής Πατρίδας στα τραγούδια των Ερυθραιωτών και Σμυρνιών προσφύγων∙ ενώ ο Δαυίδ Ναχμίας, μουσικολόγος-δημοσιογράφος, θα ασχοληθεί με την παραγνωρισμένη συνεισφορά των Μικρασιατών μουσικών στο ελαφρό τραγούδι του 20ού αιώνα.
Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την πρόσκληση εδώ και το πρόγραμμα εδώ
22/11/2022: Παράσταση με τίτλο «Αναπαράσταση ΙΙΙ Ο Πιανίστας» του Γιάννη Χρήστου στο Ωδείο Αθηνών
Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 20:00 η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια πιάνου του ΤΜΣ Λορέντα Ράμου θα ερμηνεύσει το σολιστικό μέρος στην «Αναπαράσταση ΙΙΙ Ο Πιανίστας» του Γιάννη Χρήστου στο Ωδείο Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ιωακείμ Μπαλτσαβιά. Το μουσικό σύνολο αποτελείται από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο «Το πιάνο στον 20ο και 21ο αιώνα», το οποίο διδάσκει η Λορέντα Ράμου στο Ωδείο Αθηνών.
Στην αρχή της συναυλίας, οι Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο), Άρτεμις Μπόγρη (μεσόφωνος) και Βικτωρία Κιαζίμη (πιάνο) θα ερμηνεύσουν τα 6 Τραγούδια σε ποίηση Eliot και το Πρελούδιο και Φούγκα για δύο πιάνα. Προλογίζει ο Κωστής Ζουλιάτης.
Περισσότερα εδώ: https://tinyurl.com/52knnhsr
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
04/07/2022: Μουσικά Χαμόγελα. Συναυλία χορωδιακής μουσικής
Δείτε εδώ την αφίσα της συναυλίας με τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου του Τμήματος.
16/6/2022: Η Boston Philharmonic Youth Orchestra στο 6ο Φεστιβάλ Δωδώνης
Το 6ο Φεστιβάλ Δωδώνης ξεκινά με μια προ-φεστιβαλική συναυλία από τη διεθνούς φήμης Boston Philharmonic Youth Orchestra (Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης), την Τρίτη 21 Ιουνίου και ώρα 8 μ.μ.
Η συναυλία συνδιοργανώνεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με αφορμή και την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του κάτω κοίλου του αρχαίου θεάτρου, ενώ θα τιμήσει με την παρουσία της η Υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη.
Δείτε εδώ την πρόσκληση.
6/06/2022: 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Οι Βλάχοι της Ελλάδας: Ταυτότητες και ετερότητες στον χώρο και τον χρόνο»
Συνδιοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, τον Τομέα Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη στις 11-12 Νοεμβρίου 2022.
Το Συνέδριο αποσκοπεί στην παρουσίαση των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων ερευνών και μελετών σχετικά με την Ιστορία, τη Λαογραφία-Εθνογραφία και τη Γλώσσα των Βλάχων. Προκρίνονται όσο το δυνατό περισσότερο διεπιστημονικές προσεγγίσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ολική αντίληψη και εικόνα της παρουσίας των συγκεκριμένων κοινοτήτων στο πλαίσιο το νεωτερικού ελληνικού έθνους-κράτους.
Θεματικές ενότητες:
1. Οι Βλάχοι κατά τη μετάβαση από την οθωμανική κυριαρχία στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους.
2. Το παρελθόν στο παρόν. Αντιλήψεις, αναπαραστάσεις και χρήσεις του παρελθόντος.
3. Πολιτισμός ή πολιτισμοί. Λαογραφίες, εθνογραφίες και αφηγήματα.
4. Ταυτότητες. Ιστορική συγκρότηση, διαχείριση, προσανατολισμοί, αντιπαλότητες.
5. Γλώσσα. Ιδιώματα, διάλεκτοι.
Υποβολή τίτλων ανακοινώσεων και περιλήψεων (έως 250 λέξεις) με σύντομο βιογραφικό μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2022 στο e-mail: eempvlachon@gmail.com
29/04/2022: Προ-ανακοίνωση του Προγράμματος υποτροφιών Ελληνο-γαλλικής συνεργασίας ακαδ. έτους 2022-2023.
Δείτε εδώ τη σχετική προ-ανακοίνωση και εδώ τις σχετικές πληροφορίες.
15/04/2022: Ημέρες καριέρας 2022
Δείτε εδώ την ανακοίνωση και εδώ το poster
11/04/2022: 56ο συνέδριο της Ένωσης Συλλογών Δισκογραφημένου Ήχου (Association for Recorded Sound Collections – ARSC)
Η Ένωση Συλλογών Δισκογραφημένου Ήχου (ARSC) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην συντήρηση και την μελέτη ηχογραφήσεων, από όλα τα είδη της μουσικής και του λόγου, σε όλες τις μορφές και από όλες τις περιόδους.
Το 56ο συνέδριο της ARSC θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 17 έως τις 21 Μαΐου 2022. Η σελίδα του συνεδρίου είναι διαθέσιμη εδώ, το πρόγραμμα εδώ.
Στο συνέδριο συμμετέχει ο επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκος Ορδουλίδης, με θέμα “Cosmopolitanism in Kounadis Archive Virtual Museum”, την Παρασκευή 20 Μαΐου και ώρα (Ελλάδος) 20:00.
06/04/2022: Εκδηλώσεις του Συνόλου «Φεστιβάλ Ιονίων» στο Ωδείο Αθηνών
Δείτε εδώ το αναλυτικό Δελτίο Τύπου.
28/02/2022: Διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου Υποψήφιων Διδακτόρων και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών, την Παρασκευή 27 & το Σάββατο 28 Μαΐου 2022
Το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών (ΙΑΚ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοινώνει τη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου Υποψήφιων Διδακτόρων και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών.
Σκοπός του Συνεδρίου, που απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές/τριες, είναι να ενθαρρύνει τους/τις νέους/ες επιστήμονες να κοινοποιήσουν τα πορίσματα των ερευνών τους ώστε να λάβουν ανατροφοδότηση, να συμβάλει στην ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, να προωθήσει τον διάλογο και να διερευνήσει τις διεπιστημονικές ωσμώσεις. Το συνέδριο διοργανώνεται με την προσδοκία της ‘συνάντησης’ διαφορετικών πειθαρχιών και θεματικών με την προβληματική και τα ενδιαφέροντα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών, διασφαλίζοντας και προάγοντας τη διαθεματικότητα
Δείτε περισσότερα στη σχετική ανακοίνωση εδώ.
16/02/2022: Διεξαγωγή διαδικτυακής εκδήλωσης με τίτλο «Μεταπτυχιακές Σπουδές & Υποτροφίες στο εξωτερικό», η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 22 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 11:30 π.μ.
Δείτε εδώ το Πρόγραμμα.
4/02/2022: Προκήρυξη δύο υποτροφιών από το Πανεπιστήμιο του Harvard
Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard (CHS Greece) προσκαλεί μέλη ΔΕΠ, από τις βαθμίδες του λέκτορα και του επίκουρου καθηγητή, καθώς και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ), που κατέχει διδακτορικό τίτλο, της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να υποβάλουν αίτηση για την κάλυψη δύο (2) ερευνητικών υποτροφιών του προγράμματος Fellowships in Comparative Cultural Studies 2022. Στο πλαίσιο της ερευνητικής τους υποτροφίας διάρκειας ενός έτους από την 1η Ιουνίου 2022, οι δύο ερευνητές/τριες θα κληθούν να παρουσιάσουν την έρευνά τους στο Θερινό Πρόγραμμα του Harvard στην Ελλάδα και στην κοινότητα του CHS, και μεταξύ άλλων θα έχουν πρόσβαση για έναν χρόνο στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Πανεπιστημίου Harvard και θα λάβουν ως οικονομική ενίσχυση το ποσό των 1500 €.
Δείτε εδώ την πρόσκληση. Η προθεσμία αιτήσεων λήγει στις 3 Μαρτίου 2022.
Για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://greece.chs.harvard.edu/research-fellowships/comparative-cultures και να επικοινωνείτε με τον κύριο Ευάγγελο Κατσαρέλη, CHS Greece Programs & Events Manager στην ηλεκτρονική διεύθυνση ekatsarelis@chs.harvard.edu.
8/12/2021: Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Με την πένα των Άλλων: όψεις της επαναστατημένης Ελλάδας κατά τον 19ο αιώνα»
Συμμετέχουν στο μουσικό μέρος με θέμα «Εθνική και Φιλελληνική Μούσα» οι Αθανάσιος Τρικούπης και Φιστουρής Δημοσθένης.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα και εδώ παρακολουθείστε απόσπασμα της συναυλίας
20/10/2021: Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών σε συνεργασία με καθηγητές από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Έργου “HERMES” θα πραγματοποιήσει δωρεάν μουσικά εργαστήρια από τον Οκτώβριο 2021 έως και το Απρίλιο 2022 για ενήλικες και παιδιά, τα οποία θα διεξαχθούν στην Άρτα
Δείτε εδώ την πρόσκληση και εδώ την αφίσα
19/10/2021: Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Άρτας
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας προγραμματίζει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στις 3, 4, 5 Δεκεμβρίου 2021, με θέμα: «Ο πολιτισμός ως απόθεμα παιδείας και ανάπτυξης στη σύγχρονη κοινωνία». Το Συνέδριο θα παρακολουθήσουν στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Θεματικοί άξονες των εισηγήσεων/ανακοινώσεων που θα παρουσιασθούν είναι οι κάτωθι:
I. Πολιτισμός και πολιτική
II. Πολιτισμός και οικονομία
III. Πολιτισμός και δημιουργία
IV. Πολιτισμός και τουρισμός
V. Πολιτισμός και εκπαίδευση
VI. Πολιτισμός και ιστορία
VII. Πολιτισμός και κρίση
Περισσότερες πληροφορίες παρατίθενται στον υπερσύνδεσμο: dide.art.sch.gr/synedrio/.
Στόχοι του Συνεδρίου είναι:
- Η προσέγγιση του παρελθόντος, η δημιουργία διαλόγου με το παρόν και η ένταξή του στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του σήμερα
- Η διατήρηση και διαχείριση της πληροφορίας ως οδηγού πολύπλευρης ανάδειξης του πολιτισμικού αγαθού σε συνάρτηση με το ιστορικό και κοινωνικό υπόβαθρο στο οποίο εντάσσεται
- Η ανάδειξη του πολιτισμικού αγαθού και η διαπολιτισμική προσέγγισή του
- Η συμβολή του παρελθόντος στην κατανόηση του παρόντος και στις προκλήσεις
των σύγχρονων καιρών
Εκφράζοντας τις προσδοκίες της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, θα ήταν τιμή για εμάς η παρουσία σας με χαιρετισμό κατά την έναρξη αλλά και η συμμετοχή σας, (όσα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, Μεταπτυχιακοί φοιτητές κ.ά. επιθυμούν), εφόσον οι υποχρεώσεις σας το επιτρέπουν, στις εργασίες του Συνεδρίου.
Το Συνέδριο θα είναι υβριδικό: α) ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ή και β) ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ σε αίθουσα στην πόλη της Άρτας η φυσική παρουσία προϋποθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου εξαμήνου, σύμφωνα με την Δ1 α/ΓΠ.οικ.57069/2021 ΦΕΚ 4337/Β/18-9-2021.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες webex, zoom και grafidasintikis.gr, ενώ θα υπάρχει σχετικός σύνδεσμος στο κανάλι της «Γραφίδας Σιντικής» στο YouTube καθώς και στο Facebook με στόχο τη διευκόλυνση για μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Μετά την ολοκλήρωσή της, θα αναρτηθούν ψηφιακά πρακτικά και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
4/10/2021: Ανακοίνωση WEBINAR για σπουδές διδακτορικού επιπέδου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) ανακοινώνει ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας (Ε.Π.Ι. Φλωρεντίας, European University Institute, www.eui.eu) θα πραγματοποιήσει ένα διαδικτυακό ενημερωτικό σεμινάριο (webinar) σχετικά με τα προσφερόμενα Προγράμματα σπουδών διδακτορικού επιπέδου στους τομείς Ιστορίας και Πολιτισμού, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Νομικών Επιστημών και Οικονομικών Επιστημών. Το webinar θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, από 13:00 έως 14:00 ώρα Ελλάδος (CEST 12:00 έως 13:00), στο Zoom.
Σχετικές πληροφορίες και ο σύνδεσμος εγγραφής παρέχονται στις σελίδες:
https://www.eui.eu/events?id=540170
https://apps.eui.eu/EventRegistration/Home/Login?eventId=540170
Για να δείτε την ανακοίνωση πατήστε εδώ.
21/09/2021: Όπερα ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά (7 και 8 Οκτωβρίου 2021)
Η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, παρουσιάζει την όπερα του Νικολάου Μεταξά-Τζανή «Μάρκος Μπότσαρης»
Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, 7 και 8 Οκτωβρίου 2021
Ο Αγώνας της Παλιγγενεσίας, τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν και καθόρισαν την πορεία του, αλλά και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σ’ αυτά, αποτέλεσαν πηγή καλλιτεχνικής και δημιουργικής έμπνευσης για Έλληνες συνθέτες τόσο του 19ου όσο και του 20ού αιώνα. Αρκετά από τα καλλιτεχνικά αυτά δημιουργήματα είναι γνωστά, υπάρχουν όμως και άλλα που είναι άγνωστα ή έχουν χαθεί.
Η πρόσφατη μουσικολογική έρευνα ανακάλυψε σε ιδιωτικά αρχεία ένα από τα παλαιότερα ελληνικά λυρικά έργα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση: το μελόδραμα σε τρεις πράξεις του Νικολάου Μεταξά-Τζανή «Μάρκος Μπότσαρης», μια σύνθεση του 1854 που έως τώρα εθεωρείτο χαμένη. Η όπερα μελετήθηκε και αποκαταστάθηκε μουσικολογικά από το Εργαστήριο Μελέτης της Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και παρουσιάζεται σε πλήρη σκηνική μορφή στις 7 και 8 Οκτωβρίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.
Πρόκειται για την παγκόσμια πρώτη παρουσίαση του έργου, καθώς φαίνεται ότι ουδέποτε παρουσιάστηκε ολόκληρο. Με σύγχρονη σκηνοθετική ματιά και υποβλητική ατμόσφαιρα, αντιμετωπίζονται δημιουργικά τα προβλήματα αποκατάστασης της σύνθεσης. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η ιστορική φυσιογνωμία της εποχής και των γεγονότων και τιμάται η συμβολική μορφή ενός από τους πλέον ανιδιοτελείς ήρωες της Επανάστασης.
Η παράσταση αποτελεί κορυφαία ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική εκδήλωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2021. Διοργανώνεται δε σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού Αττικής και τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Το εγχείρημα αναμένεται ως μείζονος εθνικής σημασίας πολιτιστικό γεγονός.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Χορογραφίες: Διονύσης Τσαφταρίδης
Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς
Video Artist: Κλεάνθης Καραπιπέρης
Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Βεζύρογλου
Μουσικολογική έρευνα: Θανάσης Τρικούπης
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Μαλιάρας
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
Γιάννης Σελητσανιώτης (Μάρκος Μπότσαρης)
Ελένη Καλένος (Χρυσή)
Σταμάτης Μπερής (Χάγκο Βασσιάρ)
Διονύσης Μελογιαννίδης (Κώστας Μπότσαρης)
Γιώργος Παπαδημητρίου (Οδυσσέας)
Βαρβάρα Μπιζά (Σοφία)
Μιχάλης Καλαμπόκης (Αφηγητής)
31/08/2021: Χορήγηση υποτροφιών από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη σχετική ανακοίνωση εδώ
29/07/2021: Xenakis 22: Centenary International Symposium
Το συμπόσιο αυτό αποσκοπεί στον εορτασμό του έργου του συνθέτη και αρχιτέκτονα Ιάννη Ξενάκη (1922-2001) στα εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Το έργο του Ξενάκη δεν έπαψε να προσελκύει το ενδιαφέρον ενός ευρέος φάσματος καλλιτεχνών και ερευνητών. Ένα μεγάλο σύνολο σχετικών έργων, καλλιτεχνικών και ακαδημαϊκών, αναπτύσσεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες, που κυμαίνονται από την αρχειακή μελέτη έως την καλλιτεχνική εκ-νέου επεξεργασία των αρχικών ιδεών του Ξενάκη. Το συμπόσιο προωθεί την ιδέα ενός διεπιστημονικού πεδίου που αποκαλούμε «Μελέτες Ξενάκη» και που θεωρούμε πως βρίσκεται σε γόνιμο διάλογο με άλλους τομείς, ακόμη και πέρα από τη μουσική ή την αρχιτεκτονική. Ελπίζουμε ότι τέτοια δρώμενα θα προωθήσουν μια μακροπρόθεσμη συμβιωτική σχέση μεταξύ των τεχνών και της ακαδημαϊκής έρευνας.
Το συμπόσιο συνδιοργανώνεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Université Paris 8, τον Σύλλογο Φίλων Ξενάκη, και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου· σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας· και την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε αναλυτικά εδώ: https://xenakis2022.uoa.gr/
26/07/2021: Re-sound: Πρόσκληση της πρωτοβουλίας «Να απο-αποικιοποιήσουμε την Hellas»
Η πρωτοβουλία Να απο-αποικιοποιήσουμε την Hellas επιδιώκει να γίνει μια νομαδική πλατφόρμα ερευνητριών, καλλιτεχνών, ακτιβιστών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών που φιλοδοξεί να συνεισφέρει στο παγκόσμιο απο-αποικιοκρατικό κίνημα, σε διάλογο με ανάλογα κινήματα στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τον Παγκόσμιο Νότο, και να αναπτύξει μια διαρκή, ανοικτή και παραγωγική συζήτηση για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της αποικιοκρατίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ελλάδα και τον κόσμο, αλλά και τη συσχέτισή της με τα παγκόσμια κινήματα για τα δικαιώματα αυτοχθόνων και προσφύγων.
Διαβάστε την πρόσκληση Re-sound εδώ
5/07/2021: Δωρεάν σεμινάριο δεξιοτήτων μουσικής σύνθεσης στην Ιταλία
Το δωρεάν θεματικό διασυνοριακό σεμινάριο απευθύνεται σε μουσικούς/συνθέτες 18-35 ετών με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων μουσικής σύνθεσης θα πραγματοποιηθεί από την 1 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2021 στο Fasano, Ιταλία, στο πλαίσιο του Προγράμματος Hermes, που αποτελεί πρωτοβουλία του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Για λεπτομέρειες και αίτηση συμμετοχής δείτε εδώ
23/06/2021: Διεθνές συνέδριο Ελευθερία & Θάνατος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821
Δείτε εδώ την αφίσα και το πρόγραμμα
23/06/2021: Επιστημονικό συνέδριο «ΕΠΙΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ: ΕΠΕΤΕΙΟΙ, ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ»
Δείτε το πρόγραμμα εδώ
16/06/2021: Ημερίδα με θέμα «Ψηφιακή επικοινωνία στον πολιτισμό και τον τουρισμό: το ελληνικό παράδειγμα»
Η Ημερίδα διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών MSc Ψηφιακό Μάρκετινγκ (DigitalMarketing) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στην Πανεπιστημιούπολη Καβάλας, τη Δευτέρα 28/6/2021 από τις 16:00 ως τις 21:30.
Σκοπός της ημερίδας είναι η εξέταση του νέου πολιτισμικού και τουριστικού τοπίου, όπως διαμορφώθηκε στην Ελλάδα την περίοδο της πανδημίας και η κατάθεση εμπειριών και σύγχρονων ερευνητικών πρακτικών μεταφοράς τεχνογνωσίας σχετικά με το παρόν και το μέλλον της ψηφιακής επικοινωνίας στον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Στην ημερίδα συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και ερευνητές που ασχολούνται με το χώρο της ψηφιακής επικοινωνίας στην πολιτιστική βιομηχανία και στον τουριστικό κλάδο.
Ενδεικτικά θέματα που θα αναπτυχθούν και θα συζητηθούν:
- Χρήση ψηφιακών τεχνολογιών από τα μουσεία και τους οργανισμούς που ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες
- Σχέσεις ανάμεσα στα ψηφιακά μέσα, τους πολιτιστικούς/τουριστικούς οργανισμούς και το κοινό
- Προβολή παραδειγμάτων (Εθνική Λυρική Σκηνή, Comicdom Con Athens) χρήσης ψηφιακής επικοινωνίας στον πολιτισμό
- Τρόποι ανάπτυξης της μουσικής βιομηχανίας στο ψηφιακό περιβάλλον
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom στον σύνδεσμο:
http://www.digital-marketing.edu.gr/webinar/
Επικοινωνία:
Email: info@digital-marketing.edu.gr, Τηλέφωνο: 2510462395, 2510462296
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.digital-marketing.edu.gr
Δείτε εδώ την σχετική πρόσκληση, κι εδώ το πρόγραμμα
6/06/2021: 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ 2021
Δείτε εδώ το πρόγραμμα και εδώ τις περιλήψεις των ανακοινώσεων.
Ο σύνδεσμος εγγραφής στο συνέδριο μέσω zoom είναι ανοικτός. Θα πρέπει να κάνετε εγγραφή στο συνέδριο μέσω του συνδέσμου που επισυνάπτεται:
https://zoom.us/meeting/register/tJYlcuCqqTIjGtzOOB3lrH3xWsisqr9WJsn
Η εγγραφή γίνεται άπαξ και ισχύει για όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου (επαναλαμβανόμενος σύνδεσμος), είναι δε απαραίτητο να συμπληρώσετε το πλήρες ονοματεπώνυμό σας κατά την εγγραφή στην πλατφόρμα zoom, καθώς οι βεβαιώσεις συμμετοχής που θα σας σταλούν θα αντληθούν αυτόματα μέσω των ηλεκτρονικών στοιχείων που δηλώσατε κατά την εγγραφή σας στην πλατφόρμα.
Απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση η ηχογράφηση ή βιντεοσκόπηση από τους συμμετέχοντες. Υπεύθυνοι για αυτό είναι αποκλειστικά οι διαχειριστές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και αποκλειστικά ως τεκμήριο διεξαγωγής του συνεδρίου.
Υπεύθυνη/ος για τεχνικά ζητήματα είναι η/ο προεδρεύων της εκάστοτε συνεδρίας. Tα ονόματά τους αναγράφονται στο Συνοπτικό Πρόγραμμα Συνεδρίου και στο χωριστό σχετικό αρχείο pdf “6th Conference hosts”. Σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος, οι σύνεδροι μπορούν να απευθύνονται στην/στον “host”, η/ο οποία/ος θα έρχεται σε άμεση επικοινωνία με το προσωπικό παροχής τεχνικής υποστήριξης.
Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν το συνέδριο, ο σύνδεσμος για την εγγραφή και το πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι ήδη αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας/Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, στο Facebook του Εργαστηρίου ΠΝΟΕΣ και στο Facebook της Ελληνικής Φιλαρμονικής Εταιρείας. Η παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι δωρεάν.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις παραπάνω οδηγίες, μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο:
6confgreekwindorchestras21@uom.edu.gr.
25/05/2021: Παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Καλαϊτζίδη «Κοσμική μουσική στη χειρόγραφη παράδοση της ψαλτικής τέχνης (ιε´- ιθ´ αι.)».
Ο Τομέας Ψαλτικής και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Καλαϊτζίδη «Κοσμική μουσική στη χειρόγραφη παράδοση της ψαλτικής τέχνης (ιε´- ιθ´ αι.)». Το βιβλίο αυτό αποτελεί έκδοση της διδακτορικής διατριβής του Κυριάκου Καλαϊτζίδη (που εκπονήθηκε το 2011 με επιβλέποντα καθηγητή τον Γρηγόρη Θ. Στάθη) και εκδόθηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας στη σειρά Μελέτες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Ιουνίου, ώρα 8.00 μ.μ. διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom. Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση είναι: https://zoom.us/j/97118450914
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Θωμάς Αποστολόπουλος, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. και ο συγγραφέας Κυριάκος Καλαϊτζίδης, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Κωνσταντίνος Χαριλ. Καραγκούνης, αναπληρωτής Καθηγητής της Α.Ε.Α. Αθηνών, Διευθυντής του Τομέα Ψαλτικής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και ο Αχιλλεύς Χαλδαιάκης, Καθηγητής, Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και Γραμματεύς του Ι.Β.Μ.
20/05/2021: Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης (και ο Νίκος Ανδρίκος) στην Philharmonie του Παρισιού
Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 20.30, στην μεγάλη αίθουσα Pierre Boulez της Philharmonie στο Παρίσι, παρουσιάζεται το έργο του Κυριάκου Καλαϊτζίδη Exil (Εξορία), που στηρίζεται σε δικές του συνθέσεις. Συμμετέχει η Μαρία Φαραντούρη, η οποία ερμηνεύει κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
6/05/2021: Β΄ Πρόσκληση του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας
Η πρόσκληση είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.rc.uoi.gr/index.php/nea-anakoinoseis/proskliseis-erevniton/5059-prosklisi-ekdilosis-endiaferontos-20410-2021
15/04/2021: MUSICAL MYTHS. 33ο Krakow International Festival Of Composers (συμμετοχή Ιβόνα Γκλίνκα και Θανάσης Τρικούπης)
Για να παρακολουθήσετε την συναυλία της Ιβόνα Γκλίνκα και του Θανάση Τρικούπη που θα γίνει την Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 και ώρα 19.00, συνδεθείτε εδώ.
MUSICAL MYTHS
Miejsce koncertu (jaka sala i w jakim mieście)
IWONA GLINKA – flute (Poland/Greece)
ATHANASIOS TRIKOUPIS – piano (Greece)
Witold Lutosławski “Trzy fragmenty” na flet i harfę – version for flute and piano (1953)
1. Magia, Allegro moderato
2. Odys na Itace, Andante con moto
3. Presto
Witold Szalonek “Głowa Meduzy” for solo flute (1993)
Michail Travlos “Night Walk in the Woods” for solo alto flute (2013) *
Athanasios Trikoupis “Orpheus’s Last Lament” for solo piano (2021) *
Giacinto Scelsi “Krishna e Radha” for flute and piano (1986)
Brian Ferneyhough “Cassandra’s Dream Song” for solo flute (1970)
Michail Travlos “The Castle of Kwidzyn” for solo alto flute (2013)
Jacek Domagała “Cassiopee II” for flute and piano (2020) *
* World premiere
Under honorary auspices of the Embassy of the Republic of Poland in Athens
15/04/2021: Activity Theory Summer School 2021, ONLINE – FREE OF CHARGE – Week 23-32 (starts 07 June)
In the Activity Theory Summer School, PhD students will learn to apply activity theory to undertake research and conduct formative interventions in the contexts of organisations and communities. Our instructors, each of whom have developed considerable expertise in the theory, will lead participants in exploring both core concepts and emergent views on activity theory. This will allow participants to access specialist advanced training, support the establishment of new research networks between institutions and strengthen existing networks.
During the Summer School the participants will have the opportunity to present their work and attend lectures, seminars and panel discussions on the application and use of activity theory for research.
Activity theory is a theoretical and methodological approach for understanding how people live and work together. Developed in the Soviet Union based on the works of Vygotsky and Leont´ev, it was taken up in the West in the 1980s, where it has become important in disciplines and fields as diverse as cultural psychology, education, human-computer interaction, information systems, management and organization, and writing studies. In these fields and others, activity theory anchors interventionist studies in which researchers and participants come together to analyse and re-design their work activities.
An intensive Summer School on Activity Theory has been organized in the Center for Research on Activity, Development and Learning (CRADLE) in the University of Helsinki on an annual basis for several years. CRADLE is a hub of academics and practitioners pursuing ground-breaking interventionist research based on cultural-historical activity theory (CHAT). Activity Theory cuts across disciplinary boundaries and focuses on transformations in collective activity systems, including educational institutions, work organizations, public-sector agencies, communities and social movements – and their coalitions. In June 2019 the Summer School took place in University West, Trollhättan it attracted students and ECRs from China, North and South America and Europe (France, the Netherlands, Finland, Sweden and the UK).
Welcome to apply here: https://www.hv.se/en/education/third-cycle/activity-theory-in-practice-full-time-distance-atpf010/
Questions? Contact: Kristina.johansson@hv.se
15/04/2021: Nordic-Baltic ISCAR -14-16 June 2021, Helsinki
The 9th Nordic-Baltic ISCAR conference will be held in Helsinki, Finland between 14 and 16 of June 2022. Our conference theme is “Towards inclusive and just societies: a dialogue with, within and beyond CHAT”. In the spirit of our theme, we cordially invite scholars to contribute with their topical research and to join us in discussing what future directions our scholarly work offers for fostering more inclusive, equal and sustainable communities and societies globally for all.
Keynote speakers at the event will be Professors Yrjö Engeström and Reijo Miettinen from the University of Helsinki, Finland and Professor Shirin Vossoughi from Northwestern University, USA.
The conference will be a hybrid conference with both online and in-person participation possibilities. I hope you can circulate our conference flyer (attached) with other academics you might be interested in our conference and also consider contributing with your own work too.
Please note that this just a ‘Save the Date’ announcement. We will release the official Call for Papers during June – July this year with a deadline for submissions between August and October (estimate) You can find more information on our website (below) and you can follow updates on the conference via our social media accounts (also below).
On behalf of the organizers, best wishes and appologies for cross-posting
Jake 🙂
Website:
https://www2.helsinki.fi/en/conferences/nordic-baltic-iscar-2022
Facebook:
https://www.facebook.com/NordicBalticISCAR2022
Twitter:
https://twitter.com/NBISCAR2022
Instagram:
https://www.instagram.com/nbiscar2022/
15/04/2021: Διαδικτυακό αφιέρωμα στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει ένα διαδικτυακό αφιέρωμα στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 και ώρα 9 μ.μ., στο κανάλι του στο YouTube.
Θα ακουστούν αποσπάσματα από γνωστές μουσικές δημιουργίες του Μπαχ πλαισιωμένες από ποιητικά – αφηγηματικά κείμενα, τα οποία εξυψώνουν αυτήν την ιδιαίτερη μουσική ιδιοφυΐα σε έναν αληθινό πλάστη, τον ποιητή των ήχων.
Συντελεστές της εκδήλωσης: Ελευθέριος Καραγιάννης (κλαρινέτο, τσέμπαλο, διασκευές), Νίκος Κυπριώτης (τρομπέτα), Ειρήνη Δόβα (λυρική σοπράνο), Γεωργία Ανάσταση (πιάνο), Βικτωρία Καπλάνη ( επιλογή και ανάγνωση κειμένων).
Θα ερμηνευτούν τα έργα του Γ. Σ. Μπαχ:
1. «Εs bringt das rechte Jubeljahr» (Cantata, BWV 122)
2. Suite No. 2, B minor, BWV 1067, VI. Menuet
3. Suite No.3, D major, BWV 1068, II. Air
4. French Suite No. 1, D minor, BWV 812, I. Allemande
5. French Suite No. 1, D minor, BWV 812. IV. Menuet
(μεταγραφή για τρομπέτα: B. Fitzgerald)
6. French Suite No. 1, D minor, BWV 812, III. Sarabande
(μεταγραφή για τρομπέτα B. Fitzgerald, διασκευή για τρομπέτα, κλαρινέτο και πιάνο Ε. Καραγιάννης)
7. «Italian Concerto» – F major, BWV 971, II. Andante
8. : «Bist du bei mir» (BWV 508)
(μεταγραφή για φωνή, κλαρινέτο και πιάνο: Ε. Καραγιάννης)
9. «Pfingstkantate»
10. French Suite No.3, B minor, BWV 814, III. Sarabande
«Du sollt Gott, deinen Herren, lieben», Cantata, BWV 77 (μεταγραφή για τρομπέτα: R. Nagel)
11. Αria “Du sollt Gott, deinen Herren, lieben”, Cantata BWV 77 (μεταγραφή για τρομπέτα: R. Nagel)
12. Konzert für Cembali und Klavier, C-moll, BWV 1060, II. Adagio
Τα αποσπάσματα των αφηγηματικών κειμένων που συνομιλούν στοχαστικά με γνωστές μουσικές μελωδίες του Γ. Σ. Μπαχ και μας μεταφέρουν σε μια νοερή ιερή μυσταγωγία ανήκουν στους:
1. Κορνήλιο Καστοριάδη, «Παράθυρο στο χάος»
2. Μίλαν Κούντερα, «Οι προδομένες διαθήκες»
3. Τζώρτζ Στάινερ, «Χάιντεγκερ»
4. Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Κείμενα για τη μουσική και «Η Σοφία του Ρίλκε» (ανθολόγηση Ulrich Baer).
Την επιλογή και ανάγνωση των κειμένων επιμελήθηκε η φιλόλογος Βικτωρία Καπλάνη.
9/03/2021: Ερευνητικές υποτροφίες στο πλαίσιο του προγράμματος Fellowships in Comparative Cultural Studies 2021
Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard (CHS Greece) προσκαλεί μέλη ΔΕΠ, από τις βαθμίδες του λέκτορα και του επίκουρου καθηγητή, καθώς και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ), που κατέχει διδακτορικό τίτλο, της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να υποβάλουν αίτηση για την κάλυψη δύο (2) ερευνητικών υποτροφιών του προγράμματος Fellowships in Comparative Cultural Studies 2021. Στο πλαίσιο της ερευνητικής τους υποτροφίας διάρκειας ενός έτους από την 1η Ιουνίου 2021, οι δύο ερευνητές/τριες θα κληθούν να παρουσιάσουν την έρευνά τους στην κοινότητα του CHS, και μεταξύ άλλων θα έχουν πρόσβαση για έναν χρόνο στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Πανεπιστημίου Harvard και θα λάβουν ως οικονομική ενίσχυση το ποσό των 2000 €.
Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση
3/03/2021: Διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: «1821 ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ»
Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση
25/02/2021: 13o Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας
Δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση για την υποβολή ανακοινώσεων
12/2/2021: Διαδικτυακή διοργάνωση με θέμα: A Tribute to Greece (Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821)
Δείτε εδώ την αφίσα
05/02/2021: Διαδικτυακή διοργάνωση με θέμα: Διαδικτυακές απάτες στην εποχή του Covid-19 και τρόποι αντιμετώπισής τους
Δείτε εδώ το πρόγραμμα
22/01/2021: Συνέδριο της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας στην Αθήνα (2022) – Πρόσκληση υποβολής εργασιών
Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση και τον σύνδεσμο του συνεδρίου
15/01/2021: Διαδικτυακή διοργάνωση με θέμα: Έκθεση Σπουδές στη Γαλλία – Φεβρουάριος 2021 / Salon des Études en France – février 2021
Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση.
6/01/2021: Πρόσκληση σε διαδικτυακή διάλεξη (με προεγγραφή)
ΝΒ: Τo attend this online workshop, prior registration is necessary: Please send an email specifying your name and academic aliation to events@oiist.net<mailto:events@oiist.net> as soon as possible because for technical reasons, the number of participants is limited. You will be informed about the organizational and technical procedure before the workshop starts.
18/11/2020: 12o ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (Θεσσαλονίκη, 27-29 Νοεμβρίου 2020)
Τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα μουσικής και μουσικολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλαδή, τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συναντώνται για δωδέκατη συναπτή χρονιά στο καθιερωμένο και ιδιαίτερα επιτυχημένο ετήσιο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.
Φέτος, τη διοργάνωση του 12ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου έχουν αναλάβει το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν από την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης zoom. Για αυτόν τον λόγο, όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένη στον υπολογιστή/tablet/κινητό τους τη σχετική εφαρμογή (https://zoom.us/download). Όσοι αντιμετωπίσουν προβλήματα ή δυσκολίες με τη διαδικασία μπορούν να επικοινωνήσουν με την οργανωτική επιτροπή για βοήθεια μέσω του λογαριασμού email του συνεδρίου. Επισημαίνεται ότι οι σύνδεσμοι για τις συνεδρίες, στρογγυλές τράπεζες και εργαστήρια του συνεδρίου (μαζί με πρόσθετες τεχνικές οδηγίες) θα αποσταλούν με ξεχωριστό emailμετά τη λήξη της προθεσμίας προ- εγγραφών σε όλους όσους έχουν κάνει προ-εγγραφή στο συνέδριο.
H προθεσμία προ-εγγραφών παρατείνεται έως τις 23/11/2020 (https://forms.gle/ksUJBWSTFLwTc3kbA).
Εδώ η Αφίσα του Συνεδρίου και εδώ το Πρόγραμμα του Συνεδρίου
Επικοινωνία: conf.eme.2020@gmail.com
Υπεύθυνος γενικού συντονισμού συνεδρίου: Πέτρος Βούβαρης
Οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου: Πέτρος Βούβαρης, Ελένη Καλλιμοπούλου, Αθηνά Κατσανεβάκη, Γιώργος Κίτσιος, Ευαγγελία Σπυράκου, Δανάη Στεφάνου
Επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου: Αθανάσιος Ζέρβας, Εύη Νίκα-Σαμψών, Αναστασία Σιώψη, Ιάκωβος Σταϊνχάουερ
18/11/2020: 2021/ 2022 NEC FELLOWSHIPS – CALL FOR APPLICATIONS
Dear Friends,
New Europe College-Institute for Advanced Study in Bucharest (Romania) launches the annual competition for the 2021/2022 Fellowships. Romanian and international scholars in all fields of the humanities and social sciences (including law and economics) are invited to apply.
Starting this year, we invite candidates to submit their proposals via NEC’s application platform available at applications.nec.ro.
Please find details about our programs and guidelines for the application at: https://nec.ro/fellowships/apply-for-a-fellowship/.
The deadline is 15 January 2021.
We would appreciate if you could circulate this Call within your community of researchers.
Thank you for your time.
With best wishes,
Ana-Maria Sîrghi
Programs Assistant
asirghi@nec.ro
www.nec.ro
30/10/2020: 6o ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Δείτε την ανακοίνωση εδώ