Θανάσης Τρικούπης

Αναπληρωτής καθηγητής (ΦΕΚ: 593, τ. Γ΄, 16.03.2021)
Τηλ.: 2681050151
email: atrikoupis@uoi.gr
Γνωστικό αντικείμενο: Ιστορική Μουσικολογία: 19ος – 20ός αιώνας.
Μαθήματα στο ΠΠΣ: Ιστορία της Δυτικής Μουσικής Ι-ΙΙ, Θεωρία και Ακουστική Αγωγή Ι-ΙΙ, Αρμονία Ι-ΙΙ

Ο Θανάσης Τρικούπης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σπούδασε μηχανολογία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πιάνο στο Conservatoire Européen de Musique de Paris, σύνθεση και διεύθυνση στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Graz και μουσικολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έχει διδάξει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δ.Π.Θ., στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών εκδόθηκε η μονογραφία του με τίτλο Western music in Hellenic Communities. Musicians and Institutions (2015). Στα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του συγκαταλέγεται η μελέτη της έντεχνης νεοελληνικής μουσικής και της μουσικής πρωτοπορίας του 20ού και του 21ου αιώνα.

Είναι μέλος της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας, της Γερμανικής Μουσικολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης και μέλος του Δ.Σ. του Θρακικού Κέντρου – Εταιρείας Θρακικών Μελετών.

Δημοσιεύσεις του είναι προσβάσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://uoi.academia.edu/AthanasiosTrikoupis

Επιστημονικό έργο τελευταίας πενταετίας

Καλλιτεχνικό έργο τελευταίας πενταετίας

Αναλυτικό βιογραφικό