Γιώργος Κοκκώνης

Αναπληρωτής Καθηγητής (ΦΕΚ: 854, τ. Γ΄, 27.7.2018)

Τηλ.: 2681050453
email:  kokkonis@uoi.gr
Γνωστικό αντικείμενο: Νεοελληνική μουσική με έμφαση στις σχέσεις λόγιας μουσικής και λαϊκών μουσικών παραδόσεων.
Μαθήματα στο ΠΠΣ: «Έντεχνο» λαϊκό, Μουσική γεωγραφία του ελλαδικού χώρου, Εναρμόνιση στις λαϊκές μουσικές, Ρυθμική αγωγή ΙΙ, Βαλκανικές μουσικές παραδόσεις, Αρμονία της τζαζ.

Ο Γιώργος Κοκκώνης γεννήθηκε στις Σέρρες. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο αγοριών. Σπούδασε στο Παρίσι σύνθεση (École Normale), τζαζ σύνθεση-ενορχήστρωση (C.I.M.) και κυρίως μουσικολογία στο Paris 8, με έμφαση στην ελληνική μουσική (λόγια και λαϊκή). Το 1997 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (DEA) από το Paris VIII, με θέμα «Η τονική περίοδος του συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου» και το 2006 αναγορεύτηκε διδάκτωρ στο ίδιο πανεπιστήμιο με θέμα «Το ζήτημα της ελληνικότητας στην ελληνική λόγια μουσική».

Από το 1987 ως το 1990 εργάστηκε στο Παρίσι ως συμβασιούχος της Bibliothèque Publique d’Information (Centre National d’Art et de Culture Georges Pompidou) και της Bibliothèque Nationale de France. Το 1991 ανέλαβε την θέση του μουσικολόγου-βιβλιοθηκονόμου στην Βιβλιοθήκη του IRCAM – CNRS (Iνστιτούτο Έρευνας Aκουστικής και Mουσικής – Eθνικό Ίδρυμα Eρευνών) στο Παρίσι και παρέμεινε στην θέση αυτή μέχρι τα τέλη του 1993 οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το 1998 εκπονεί την μελέτη ίδρυσης του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου (Άρτα), καθώς και του Τμήματος Τεχνολογίας Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων (Ληξούρι), που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ Ι. Το 2002 εκλέχτηκε ως Καθηγητής Εφαρμογών (μόνιμος από το 2006), το 2013 ως Επίκουρος Καθηγητής και το 2018 ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο πρώην Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής, σήμερα Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2002 είναι υπεύθυνος του «Αρχείου Ελληνικής Μουσικής». Από το 2005 έως το 2018 ήταν Επιστημονικά Υπεύθυνος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Ηπείρου. Είναι μέλος του Centre de Recherches Interdisciplinaires Pierre Belon (MSH, Παρίσι), καθώς και μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.

Από την αρχή της ερευνητικής του δραστηριότητας συμμετέχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και δημοσιεύει τακτικά άρθρα και μελέτες σχετικά με τις λόγιες/έντεχνες και λαϊκές παραδόσεις της Ελλάδας.

Επιστημονικό έργο τελευταίας πενταετίας

Αναλυτικό βιογραφικό