Σπήλιος Κούνας

email: spilioskounas@ymail.com

Ο Σπήλιος Κούνας είναι από το 2005 Διπλωματούχος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών. Σπούδασε μουσικολογία στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, από το οποίο αποφοίτησε το 2010 με άριστα. Το 2019 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα «Το Αστικό Λαϊκό Τραγούδι του Ελλαδικού Χώρου κατά την Περίοδο των Πρώιμων Ηχογραφήσεων, Υφολογία, Τροπικότητες, Επιτέλεση», η οποία αξιολογήθηκε με άριστα, ενώ για την εκπόνησή της έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Στα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγεται η μελέτη των μουσικών δικτύων της Ανατολικής Μεσογείου και οι ιδιαιτερότητες στην έρευνα των λαϊκών μουσικών παραδόσεων, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της μουσικής ανάλυσης παράλληλα με την αξιοποίηση μεθοδολογικών και εννοιολογικών προσεγγίσεων των κοινωνικών επιστημών.

Έχει εργαστεί για επτά εξάμηνα στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και για δύο εξάμηνα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ερ.Δι.Π.). Από το 2019 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως Επιστημονικός Συνεργάτης.

Έχει επιπλέον εργαστεί για πολλά χρόνια ως ενεργός μουσικός και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα έχει συμμετάσχει ως μουσικός και ερευνητής-σύμβουλος σε ντοκιμαντέρ παραγωγής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και σε μια δισκογραφική παραγωγή με τον Χρήστο Λεοντή. Έχει επίσης οργανώσει και υλοποιήσει ένα μουσικό σεμινάριο λαϊκής κιθάρας στο εξωτερικό.

Στη διδακτική του εμπειρία περιλαμβάνεται η πολύχρονη εργασία σε Μουσικά Σχολεία, έχοντας οργανώσει πλήθος μουσικών παραστάσεων. Στη σχετική του δραστηριότητα συγκαταλέγεται η έκδοση σε cd του μουσικού έργου «Επιτάφιος», του οποίου επιμελήθηκε την ενορχήστρωση για μεικτή δεκαμελή ορχήστρα μαθητών και η οποία απέσπασε τιμητική μουσικοκριτική από τον συνθέτη του έργου Μίκη Θεοδωράκη.

Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Συνοπτικά η επιστημονική του δραστηριότητα αποτυπώνεται ως εξής:

– «Μουσικολογική Ανάλυση – Τεκμηρίωση των ηχογραφήσεων του “Ραστ Μανέ” του Εικονικού Μουσείου Αρχείου Κουνάδη». Υποτροφία για εκπόνηση μουσικολογικής έρευνας. Αρχείο Οικογένειας Κουνάδη- χρηματοδότηση Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 2019-2020.

– «Μανές, Μια Μουσική Μορφή με Πολλαπλές Αναγνώσεις», Εικονικό Μουσείο Αρχείου Κουνάδη, 2020. https://www.vmrebetiko.gr/collection/?id=amanes.

– «Επανεξετάζοντας τα Γραμμικά Εξελικτικά Σχήματα στις Λαϊκές Μουσικές Παραδόσεις, η Παράμετρος της Αρμονίας». Στο «Νεωτερισμός και Παράδοση» – 11ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Αθήνα: ΕΚΠΑ, 2019 (πρακτικά συνεδρίου, υπό έκδοση).

– «Λαϊκοί Δρόμοι και Μουσική Πράξη, η περίπτωση του Ματζόρε στις Ηχογραφήσεις του Μανέ». Στο Γ. Κοκκώνης και Σ. Κοζιού (επιμ.), Αστικές Λαϊκές Μουσικές, σσ. 173-183. Καρδίτσα, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων & Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων», 2019.

– «Επιτάφιος, Μουσικολογικές Όψεις και Παιδαγωγική Σκοπιά». Στο Επιτάφιος, ένθετο CD, σσ. 5-11. Άρτα: Μουσικό Σχολείο Άρτας, 2019.

– «Μουσικολογικά σχόλια». Στο Μ. Ζουμπούλη, & Π. Κοριατοπούλου-Αγγέλη (επιμ.), Η Δίκη των Ρεμπετών, Αστικά Λαϊκά Τραγούδια και Πνευματική Ιδιοκτησία, σσ. 181-197 (και συμμετοχή στην επιστημονική ομάδα έρευνας και παιδαγωγικής). Αθήνα: Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής – Νομική Σχολή Αθηνών, 2017.

– Ανακοίνωση με τίτλο « Figures du Rébétiko » («Μορφές του Ρεμπέτικου») σε ομότιτλη επιστημονική ημερίδα στην πόλη Nantes της Γαλλίας, Salle Polyvalente du Carré des Services Publics, Nantes, 2016.

– Ανακοίνωση με τίτλο «Η έρευνα και διδασκαλία των προφορικών μουσικών παραδόσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: η περίπτωση του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής» σε διημερίδα με θέμα: Η Μουσική Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα, Άμφισσα, 2015.

– Συμμετοχή με την ιδιότητα του μουσικού-συμβούλου στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Πολλές φωτιές με κυνηγούν μα μια με κοντοφτάνει: Αμανέδες στο Β. Αιγαίο», Εργαστήριο Εικόνας, Ήχου και Πολιτιστικής Αναπαράστασης, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 2014.

– Έμμισθη συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ζαγόρι, Φύση και Πολιτισμός. Ψηφιακός οδηγός», με την ιδιότητα του Μουσικολόγου, 2012-2013.