Μέλος ΕΔΙΠ (ΦΕΚ: 1456, τ. Γ΄, 18.9.2020)
Τηλ.: 2681050149
email: tserikis@uoi.gr
Γνωστικό αντικείμενο: Κοινωνιολογία και Μουσική.
Μαθήματα στο ΠΠΣ: Κλασική κιθάρα, Ηλεκτρικό μπάσο – Κοντραμπάσο, Μουσικά σύνολα.
Ο Πάνος Τσερίκης έχει μαθητεύσει για περισσότερα από είκοσι χρόνια σε πλήθος περιβαλλόντων και μουσικών ειδών. Έχει δραστηριοποιηθεί σε σχήματα μοντέρνας μουσικής και αυτοσχεδιασμού καθώς επίσης ως μουσικός συμφωνικής ορχήστρας (κοντραμπάσο) και ως δάσκαλος μουσικής (κιθάρα, μπάσο, ανώτερα θεωρητικά, μοντέρνα αρμονία). Είναι κάτοχος διπλώματος σύνθεσης καθώς και διπλώματος σολίστ στην κλασική κιθάρα.
Έχοντας σπουδάσει ταυτόχρονα κοινωνιολογία, στράφηκε στην συστηματική διερεύνηση της κοινωνικής σχέσης της μουσικής. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο τμήμα μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κοινωνιολογία της μουσικής. Το θεωρητικό μέρος της διατριβής απασχόλησε η επιστημολογία της εννοιολογικής προσέγγισης του μουσικού φαινομένου ενώ η μελέτη περίπτωσης αφορούσε στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Φιλοσοφία, κοινωνικές επιστήμες, πολιτισμικές σπουδές, λαϊκές σπουδές (popular studies), σημειολογία, αισθητική και κριτική θεωρία αποτέλεσαν τον καμβά πάνω στον οποίο υφάνθηκε μία ‘κοινωνιολογία του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού’.
Έχει διεξάγει εθνομουσικολογική έρευνα στην περιοχή Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου προκειμένου να καταγράψει την διαφοροποίηση της κοινής πολιτισμικής παράδοσης στις συνθήκες του σοσιαλιστικού ρεαλισμού αφενός και της μαζικής κουλτούρας αφετέρου.
Μέσω της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης παρακολούθησε σειρές μαθημάτων στο University of California – San Diego (Learning), Berklee (Improvisation), Stanford (Social Network Analysis) και Πάντειο Πανεπιστήμιο (Εκπαιδευτική Πολιτική). Ολοκλήρωσε επίσης προγράμματα επιμόρφωσης Β1 και Β2 επιπέδου, που υλοποιήθηκαν από το Ι.Τ.Υ.Ε. – «Διόφαντος» σε συνεργασία με το Ι.Ε.Π., για την Παιδαγωγική και Διδακτική Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας. Έχει αναρτημένες εργασίες στην Πλατφόρμα Ψηφιακών Διδακτικών Σεναρίων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής «Αίσωπος» και υποστηρίζει την εκπαιδευτική ιστοσελίδα «Κοινωνιογραφία».
Δίδαξε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού ως εντεταλμένος διδάσκων ενώ στα πλαίσια μεταδιδακτορικής ερευνητικής δραστηριότητας στην Ακαδημία Επιστημών των Τιράνων διενήργησε έρευνα πεδίου, βιβλιογραφική έρευνα και ποιοτικές συνεντεύξεις για την αναδημιουργία, οπτικοποίηση και ανάλυση των κοινωνικών δικτύων των οργανοπαικτών στις περιοχές της Αλβανίας που κάποτε ανήκαν διοικητικά στο Βιλαέτι της Ηπείρου.
Ερευνά ζητήματα που σχετίζονται με την φιλοσοφία και την κοινωνιολογία της μουσικής, τα συστήματα ταξινόμησης και τους αγώνες για τον έλεγχό τους, την επιστημολογία των εννοιολογικών προσεγγίσεων του μουσικού φαινομένου, τη συγκρότηση των κοινωνικών δικτύων των μουσικών, τη διαμόρφωση του μουσικού γούστου, τις σύγχρονες μουσικές πρακτικές, τη μεταμόρφωση της εκπαιδευτικής πράξης στις συνθήκες εκρηκτικής διάδοσης των πληροφοριών, τη νέα προφορικότητα και τις προκλήσεις του ψηφιακού μέλλοντος, την πορεία της νεωτερικότητας στην Ελλάδα όπως αυτή εντοπίζεται μέσα στις αισθητικές μορφές, στην χρήση και στην ερμηνεία τους.
Δημοσιεύσεις του είναι προσβάσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://lastamp.academia.edu/PanosTserikis.
Επιστημονικό έργο τελευταίας πενταετίας
Αναλυτικό βιογραφικό