Μπεάτα-Ιβόνα Γκλίνκα

Η Μπεάτα Ιβόνα Γκλίνκα είναι σολίστ και κορυφαία ερμηνεύτρια της νέας και της πειραματικής μουσικής. Ίδρυσε το Phasma-Music Ensemble το 2016, όπου υπηρετεί σήμερα ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ με έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου (ανάμεσα σ’ αυτά και πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων, Πολωνών, Καναδών, Άγγλων και Αμερικανών  συνθετών) και  έχει συμπράξει ως σολίστ και πρώτο φλάουτο σε ορχήστρες σε όλη την Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Έχει αναπτύξει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τη νέα μουσική, η οποία από το 1994 είχε ως αποτέλεσμα πάνω από εκατό παγκόσμιες πρεμιέρες έργων Αυστραλών, Βέλγων,  Ελλήνων, Πολωνών, Γερμανών, Καναδών, Άγγλων και Αμερικανών  συνθέτων, περισσότερα από εκατό από αυτών γράφτηκαν ειδικά για εκείνη.

H Μπεάτα Ιβόνα Γκλίνκα γεννήθηκε στο Kwidzyn της Πολωνίας. Σε ηλικία 18 ετών πήρε δίπλωμα φλάουτου από το Μουσικό Λύκειο του Gdansk με την υψηλότερη διάκριση και παράλληλη ειδίκευση στη διδασκαλία. Συνέχισε στη Μουσική Ακαδημία του Gdansk απ’ όπου και αποφοίτησε το 1994 με Master of Music in Performance. Με υποτροφία της Bâoise Holding Scholarship Found παρακολούθησε κατά την περίοδο 1991-94 τα θερινά μαθήματα της Μουσικής Ακαδημίας του Lenk στην Ελβετία με τον Peter Lukas Graf. Το 1992 με υποτροφία του δημάρχου της πόλης του Darmstadt της Γερμανίας, παρακολούθησε το Ferienkurse für Neue Musik, όπου μελέτησε σύγχρονες τεχνικές φλάουτου με τον Pierre-Yves Artaud. Από το 1996 συνεχίζει τις σπουδές της στην Accademia Internationale Superiore di Musica στην Biella της Ιταλίας  με τον Peter-Lukas Graf και αργότερα στην École Normale de Paris με τον Pierre-Yves Artaud.

Από το 1995 ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Το 2015 παραιτήθηκε από τη θέση της στην Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών και από το  Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής  για να ασχοληθεί  πιο ενεργά με την σόλο καριέρα της μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας ως πρώτο φλάουτο σε διάφορες ορχήστρες και συγκροτήματα. Σήμερα διαιρεί τον χρόνο της ανάμεσα στο οικογενειακό της σπίτι στον Πειραιά και στο Kwidzyn.

Η Μπεάτα Ιβόνα Γκλίνκα έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς φλάουτου και μουσικής δωματίου, όπως στο THE LIT Talent Awards International Competition – PLATINUM WINNER   2021, GOLD STAR at The Music and Stars Awards  International Music Competitions 2021, International Moscow Music Online-Competition 2020,  2019 International Quebec Music Competition, Salzburg and Amsterdam Grand Prize Virtuoso International Music Competition 2019,  Rome Grand Prize Virtuoso International Music Competition 2018,  IMKA International Internet Music competition 2018, New York Golden Classical Music Awards 2019 International Competition,  2019 New York Golden Classical Music Awards International Competition, the Most Distinguished Artist Prize & Special Mention: IBLA Grand Prize Competition 2017.

Επελέγη ως εκτελέστρια: στο Διεθνές Συνέδριο “Research Hands on Flute” στο Aveiro της Πορτογαλίας  (2017), στο Μεγαλύτερο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Φλάουτου στο San Diego των ΗΠΑ (2016),  Παγκόσμιο Φεστιβάλ Φλάουτου στο Τορόντο του Καναδά (2015), στο 5ο Φεστιβάλ Φλάουτου της Σλοβενίας(2004), στο 3ο Φεστιβάλ Φλάουτου στο Madison των ΗΠΑ (2006) και τον Αύγουστο του 2007 στο Φεστιβάλ του James Galway στο Weggis της Ελβετίας.

Η Μπεάτα Ιβόνα Γκλίνκα έχει ηχογραφήσει και εμφανίζεται σε δεκάδες δίσκους των ευρωπαϊκών και των Αμερικανικών εταιριών, όπως Sarton Records, BMG, Ίριδα, Magni, Mercury, Phasma Music, PMG και άλλων. Το 2017, το άλμπουμ της “ONE MINUTE” κέρδισε το Παγκόσμιο Βραβείο – Global Music Award -Silver Double Medal – Outstanding Achievement  (Σύγχρονη Κλασική Μουσική και Άλμπουμ) και το άλμπουμ της “PROGRESSIONS” κέρδισε το Παγκόσμιο Βραβείο Global Music Award – Gold Triple Medal – Awards of Excellence (Σύνθεση, Εκτέλεση, Άλμπουμ) και ήταν υποψήφιο για τα Διεθνή Βραβεία Κλασικής Μουσικής – ICMA 2018 (Σύγχρονη Μουσική).

Το 2009 αναγορεύτηκε διδάκτορας ενόργανης μουσικής τέχνης στη Μουσική Ακαδημία της Κρακοβίας με τη διατριβή της πάνω σε θέμα την μουσική για φλάουτο του Brian Ferneyhough και το 2012 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη διατριβή της πάνω σε θέμα την σύγχρονη ελληνική μουσική για σόλο φλάουτο.

Η Μπεάτα Ιβόνα Γκλίνκα είναι Yamaha Artist. Περισσότερα στην ιστοσελίδα: www.travlos-glinka.com

Έγραψαν γι’ αυτήν:

«Η Ιβόνα Γκλίνκα είναι μια θαυμάσια φλαουτίστα και μουσικός του οποίου ο καθαρός, αργυρόχρους τόνος θα άρει τα πνεύματα του πιο ακανθισμένου ακροατή» David DeBoor Canfield / FANFARE MAGAZINE / May-June 2017

«Στο «Projection for Flute Alone» μια πρώτης τάξεως άσκηση στις χρήσεις των “bent”, multiphonics, και άλλων διευρυμένων τεχνικών, Παναγιώτης Λιαρόπουλος φάνηκε εξίσου γοητευμένος με το φλάουτο, καθώς υπήρχε παντού, από υψηλή τέχνη στην «πρωτόγονη»…. Η Iwona Glinka έδωσε μια εκπληκτική ερμηνεία» Ο Richard Buell / Boston Globe / ΗΠΑ / Φεβρουάριο 2002

«Η μουσικότητα  της και την παντελή έλεγχο στης λεπτές αποχρώσεις αποκάλυψε μια εξελιγμένη μουσικό με υπέροχο στυλ» Carlo Vincetti Frizzo / Composer / ΗΠΑ / Φθινόπωρο 2002