Λευτέρης Παύλου

Μέλος ΕΔΙΠ (ΦΕΚ: 111, τ. Γ΄, 18.02.2010)
Τηλ.: 2681050514
email:  elpavlou@uoi.gr
Γνωστικό αντικείμενο: Παραδοσιακά κρουστά.
Μαθήματα στο ΠΠΣ: Μουσική Δεξιότητα: Λαϊκά κρουστά, Μουσικά σύνολα.

Ο Λευτέρης Παύλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968. Από 15 ετών δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της λαϊκής μουσικής, μαθητεύοντας δίπλα σε καταξιωμένους μουσικούς. Φοιτά στο Σύγχρονο Ωδείο αλλά ακολουθώντας τις οικογενειακές του καταβολές μελετά τη θρακιώτικη λύρα καθώς και την κατασκευή αυτής κοντά στον Αναστενάρη Γιάννη Στρίκο. Από την εφηβική ηλικία  έως και σήμερα συμμετέχει στο ιδιαίτερο έθιμο των Αναστενάρηδων συνοδεύοντας με νταούλι, λύρα και τραγούδι.

Από το 1983 και εξής παίζει πλάι σε καταξιωμένους ρεμπέτες – ενδεικτικά Νάκο Κυπρούλη (Χοντρονάκος), Μαριώ, Τάκη Μπίνη, Αγάθωνα Ιακωβίδη – . Συνεργάζεται επίσης με Κ. Παπαδόπουλο, Μελίνα Κανά, Μανώλη Ρασούλη, Νίκο Παπάζογλου, Γλυκερία, Π. Γαϊτάνο, Ν. Ζιώγαλα, Μ. Φάμελο, Γ. Ανδρεάτο και άλλους.

Στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής παίζει με τους Χρόνη Αιδονίδη, Καριοφύλλη Δοιτσίδη, Νίτσα Τσίτρα, Κ. Κουφογιάνγκο, Β. Σούκα, Ηλία Σούκα, Νίκο και Γιασεμή Σαραγούδα, Χρήστο Ζώτο, Στάθη Κουκουλάρη, Ξανθίππη Καραθανάση, Πετρολούκα Χαλκιά, Γρηγόρη Καψάλη, Νίκο Φιλιππίδη, Σόλωνα Λέκκα, Μιχάλη Καλιοτζίδη, Αρετή Κετιμέ και άλλους.

Στο χώρο της Ανατολικής Μουσικής έχει παίξει με τον Ross Daily, τους τούρκους Suleyman Erguner – νειζέν, Ozel Ozer – ταμπουρί, Nesip Gulses – ταμπουρί,τις τουρκάλες τραγουδίστριες Melihat Gulses, Gul Gore κ.ά.

Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με το σύλλογο Έρευνας μελέτης και διάδοσης της Βυζαντινής μουσικής «Ρωμανός ο Μελωδός» καθώς και με τον Γιώργη Μελίκη και Δημήτρη Αδαμόπουλο στον Λαικό Χειμώνα και Δοξαστικό της Ρωμιοσύνης.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού «Εν Χορδαίς» από το 1993 μέχρι και το 2007 συμμετέχοντας στις πολλαπλές του δραστηριότητες. Από το 2002 έως 2004 συμμετείχε στο πρόγραμμα “Medi Musses” το οποίο ήταν ενταγμένο στο χρηματοδοτικό πλαίσιο Euromed Heritage II της Ε.Ε.

Από το 2003 συνεργάζεται με τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης «ΧΟΘ» παίρνοντας μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, συμμετέχει σε σεμινάρια με θέμα τη Ρυθμολογία και την εκμάθηση Παραδοσιακών Κρουστών.

Το 2006 εξέδωσε βιβλίο με τίτλο: «Το τουμπελέκι και οι ρυθμοί – Μέσα από τους χορούς, τα τραγούδια και τους οργανικούς σκοπούς σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηπείρου, εκδόσεις Fagotto.

Το χειμερινό εξάμηνο 2019 – 2020 διδάσκει παραδοσιακά κρουστά στο εξ’ αποστάσεως μοριοδοτούμενο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο: «Η ελληνική μουσική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Στο ενεργητικό του αριθμεί μία πληθώρα συμμετοχών σε συναυλίες, παραστάσεις και πολιτιστικά δρώμενα σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις καθώς και συμμετοχές σε ηχογραφήσεις μουσικών δίσκων.

Από το 2001 έως και σήμερα διδάσκει μουσική δεξιότητα παραδοσιακά κρουστά και μουσικά σύνολα στη Σχολή Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.