Κυριάκος Καλαϊτζίδης

Αναπληρωτής Καθηγητής (ΦΕΚ: 1182, τ. Γ΄, 27.7.2020)
Τηλ.: 2681050540
email: k.kalaitzidis@uoi.gr
www.enchordais.gr
Γνωστικό αντικείμενο: Μουσικολογία και μουσική πράξη με έμφαση στις μουσικές της Κωνσταντινούπολης.
Μαθήματα στο ΠΠΣ: Λόγια μουσική της Ανατολής, Μουσική δεξιότητα – Ούτι, Αραβοπερσική μουσική, Μουσική ανάλυση ΙΙ: Ανατολική μουσική, Μουσικές του Κόσμου, Μουσική δημιουργία και αυτοσχεδιασμός.

Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης γεννήθηκεστη Θεσσαλονίκη το 1969 με καταγωγή  από τον Πόντο και την Καππαδοκία. Από την παιδική του ηλικία μαθήτευσε στο ψαλτήρι της ενορίας του και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην βυζαντινή μουσική με δάσκαλο τον τ. Άρχοντα Λαμπαδάριο της Μ.Χ.Ε. Ελευθέριο Γεωργιάδη, λαμβάνοντας πτυχίο Iεροψάλτου (1990) και δίπλωμα Mουσικοδιδασκάλου (1993) με βαθμό άριστα παμψηφεί και διάκριση. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Tο 2011 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή με θέμα: «Κοσμική μεταβυζαντινή μουσική στη χειρόγραφη παράδοση της εκκλησιαστικής μουσικής, 15ος αι. – 1830» υπό την επίβλεψη του Γρ. Θ. Στάθη ως υπότροφος του ιδρύματος “Mundo en Harmonia” και με βαθμό άριστα παμψηφεί.

Από το 1988 αναπτύσσει ένα πολύμορφο έργο το οποίο εστιάζεται στην έρευνα, διδασκαλία και την καλλιτεχνική πράξη της μουσικής της καθ’ ημάς Ανατολής. Το 1993 ιδρύει το «Εν Χορδαίς», έναν φορέα μελέτης, διδασκαλίας και ανάδειξης των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου, που παρεμβαίνει στο μουσικό γίγνεσθαι με παραγωγές δίσκων, εκδόσεις βιβλίων και διοργάνωση συναυλιών. Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του «Εν Χορδαίς» είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του προγράμματος σπουδών, την μουσικολογική επιμέλεια εκδόσεων και την υλοποίηση ευρωπαϊκών έργων στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών (MediMuses, MORE, Cantnates des Rives, Εxtra!, και MELOS). Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού έργου MediMuses (2002-2005) με ερευνητικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις σε ένδεκα χώρες της Μεσογείου (www.medimuses.gr), του Φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου» Δήμου Θεσσαλονίκης (2012) και καλλιτεχνικός σύμβουλος του Rialto Ethnic Festival Λεμεσού (2011 – 2014).

Έχει δώσει διαλέξεις, σεμινάρια και έχει διδάξει σε εργαστήρια στα Πανεπιστήμια Princeton, Harvard, Ca’ Foscari (Βενετία), Τορίνο, Στρασβούργου και Guangdong (Κίνα), στα Κονσερβατουάρ της Κωνσταντινούπολης, του Αμμάν, της Βηρυτού και του Καΐρου, στη Sibelius Academy (Ελσίνκι), στην Μουσική Ακαδημία της Τύνιδας, στο Holy Cross College (Βοστώνη), στο New Orleans Center for Creative Arts, στο Kuwait Opera House, στην έδρα της Unesco (Παρίσι), και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διάφορα διεθνή συνέδρια. Κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2015 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Yildirim Beyazit University (Άγκυρα).

Επιστημονικό/ Καλλιτεχνικό έργο
Αναλυτικό βιογραφικό