αστικές λαϊκές μουσικές

Αστικές λαϊκές μουσικές

Επιστημονική επιμέλεια: Γ. Κοκκώνης, Σ. Κοζιού

Διοργάνωση: Κέντρο ιστορικής & λαογραφικής έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας

Έκδοση: Κέντρο ιστορικής & λαογραφικής έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας – Εργαστήριο ψηφιακής και έντυπης τεκμηρίωσης της ελληνικής μουσικής (ΕΨΕΤΕΜ) – Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Χορηγός έκδοσης: Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

 

«Η τιμητική πρόσκληση του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» Καρδίτσας για τη συνδιοργάνωση ενός επιστημονικού συνεδρίου με το Εργαστήριο ψηφιακής και έντυπης τεκμηρίωσης της ελληνικής μουσικής (ΕΨΕΤΕΜ) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προσανατολίστηκε εξ αρχής και σχεδόν αυθόρμητα στο πεδίο των αστικών λαϊκών μουσικών. Ο λόγος είναι ότι η πόλη της Καρδίτσας και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας γενικότερα έχουν μεγάλη συμμετοχή στην ιστορική εξέλιξη του είδους, σε όλες του τις εκφάνσεις, από τα καφέ-σαντάν και τα ρεμπέτικα μέχρι τα νεότερα λαϊκά ιδιώματα. Η ιδέα έγινε πράξη και το διήμερο 19-20 Οκτωβρίου 2019 στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Καρδίτσας, έλαβε χώρα το 7ο πανελλήνιο συνέδριο του «Απόλλωνα», με τίτλο «Αστικές λαϊκές μουσικές».

Το συνέδριο πρόσφερε βήμα σε μια πλειάδα παλιών και νέων ερευνητών, που μελετούν το αντικείμενο από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικές μεθοδολογίες. Περισσότερο από μια ακαδημαϊκή συνάντηση, η φιλοδοξία ήταν να λειτουργήσει ως «σημείο απολογισμού» της έρευνας στο πλατύ, αλλά εν πολλοίς άγνωστο ακόμα αυτό πεδίο. Συγχρόνως, με πεποίθηση στον κοινωνικό ρόλο του Πανεπιστημίου, στόχος ήταν να βγάλει την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και έρευνα εκτός των τειχών και να προσεγγίσει το ευρύ κοινό, που άλλωστε στην πόλη της Καρδίτσας φημίζεται ως ιδιαίτερα μουσικόφιλο.

Ο τόμος αυτός είναι το αποτύπωμα αυτής της διοργάνωσης. Δεν μεταφέρει σε καμιά περίπτωση τη δυναμική και την ζωντάνια που ζήσαμε όσοι συναντηθήκαμε εκεί, ούτε τις γόνιμες ανταλλαγές που έγιναν εντός και εκτός της Δημοτικής Πινακοθήκης, με τη γενναιόδωρη φροντίδα των μελών του «Απόλλωνα». Συγκεντρώνει ωστόσο όλα τα κείμενα που παρουσιάστηκαν από βήματος και που βλέπουν σήμερα το φως με την ευγενική χορηγία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Γ. Κοκκώνης: από την Εισαγωγή του τόμου