Απόστολος Τσαρδάκας

Μέλος ΕΔΙΠ (ΦΕΚ: 111, τ. Γ΄, 18.02.2010)
Τηλ.: 2681050199
email:  atsardakas@uoi.gr
Γνωστικό αντικείμενο: Κανονάκι.
Μαθήματα στο ΠΠΣ: Μουσική Δεξιότητα: Κανονάκι, Μουσικά σύνολα.

Ο Απόστολος Τσαρδάκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969.

Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την κιθάρα, μελετώντας κυρίως την έντεχνη ελληνική μουσική και το λαϊκό τραγούδι. Λίγο αργότερα συμμετείχε στην Ορχήστρα Νέων του Ι.Ν. Παναγούδας, με την οποία συνεργάστηκε για 8 χρόνια δίνοντας παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τελειώνοντας το σχολείο ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία δουλεύοντας σε διάφορες μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, δίπλα σε καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες. Παράλληλα φοίτησε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο και ιεροψάλτη του Οικ. Πατριαρχείου Ελευθέριο Γεωργιάδη.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έστρεψε την μουσική του αναζήτηση στα όργανα και τις μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου. Μελέτησε αρχικά το ούτι, στη συνέχεια όμως αφοσιώθηκε στο κανονάκι παίρνοντας μαθήματα από Έλληνες και κυρίως Τούρκους δεξιοτέχνες.

Από το 1993 ως το 2004 συμμετείχε στο μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς, με το οποίο ηχογράφησε 5 δίσκους και έδωσε πλήθος παραστάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα εργάστηκε στα Μουσικά Σύνολα της ΕΤ3, στο Παραδοσιακό Συγκρότημα του Δήμου Θεσσαλονίκης και στην Ορχήστρα του Μουσείου Αρχαίων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων. Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες της παραδοσιακής και της έντεχνης ελληνικής μουσικής, καθώς και με ξένους καλλιτέχνες από την Τουρκία, την Περσία και τον Αραβικό κόσμο.

Το 2003 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διεθνή Συνάντηση για το κανονάκι που έγινε στη Βηρυτό, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος MediMuses, δίνοντας ρεσιτάλ και σειρά σεμιναρίων (Master Classes).

Έχει διδάξει ούτι και κανονάκι στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για 6 συνεχή έτη. Από το 2001 διδάσκει κανονάκι στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου (νυν Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), ενώ το 2010 εκλέχθηκε ως μόνιμο μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), στη βαθμίδα Α΄.

Το 2008 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Το κανονάκι στις 78 στροφές από τον εκδοτικό οίκο Fagotto και τις εκδόσεις του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Το 2016 αποφοίτησε από το πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ.

Καλλιτεχνικό έργο τελευταίας πενταετίας