Ασπασία Θεοδοσίου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (ΦΕΚ: 167, τ. Γ’, 21.02.2018)
Τηλ.: 2681050194
email:  theodosiou@uoi.gr
Γνωστικό αντικείμενο: Κοινωνική Ανθρωπολογία και Σπουδές Επιτέλεσης.
Μαθήματα στο ΠΠΣ: Ανθρωπολογία της Μουσικής, Επιτέλεση: Θεωρία και Εθνογραφικές προσεγγίσεις, Κουλτούρες Διασκέδασης και Συμποσιασμού, Νεανικές Μουσικές Κουλτούρες, Σεμινάριο Επιτόπιας Έρευνας.

Η Ασπασία (Σίσσυ) Θεοδοσίου σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγικά και Ψυχολογία (BA) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Επικοινωνία και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ (BA), και Κοινωνική Ανθρωπολογία (ΜΑ και PhD) στο Πανεπιστήμιο του Manchester.  Δίδαξε στα Τμήματα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Πανεπιστήμιο Manchester), Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (Πανεπιστήμο Πατρών), το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο -Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, ΘΕ 40 Επισκόπηση Ελληνικής Μουσικής και Χορού  (2007-σήμερα) και στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής (ΤΕΙ Ηπείρου).

Κατά το χρονικό διάστημα 2009-2013 ήταν μέλος της διαχειριστικής επιτροπής του ερευνητικού Δικτύου  COST (Action ISO 803) “Remaking eastern borders in Europe: a network exploring social, moral and material relocations of Europe’s eastern peripheries”. Ενώ την περίοδο 2016-2021 συμμετείχε επίσης στο έργο “Crosslocations” (ERC Advanced Grant) του Πανεπιστημίου του Helsinki. Στις επιστημονικές και ερευνητικές της συνεργασίες συμπεριλαμβάνονται το ΕΕΥΕΜ και η ερευνητική ομάδα  Daissy του ΕΑΠ, το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Manchester, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Helsinki  και το τμήμα Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του  Ben Gurion.

Έχει πραγματοποιήσει μακροχρόνια επιτόπια έρευνα με τους  μουσικούς της Ηπείρου, και ειδικότερα με τους Τσιγγάνους-Γύφτους μουσικούς της ελληνοαλβανικής μεθορίου (Παρακάλαμος Πωγωνίου), όπου και εστίασε μεταξύ άλλων σε ζητήματα επιτέλεσης, πολιτικών του τόπου και του πολιτισμού,  “παράδοσης”, εθνοτικής και εθνικής ταυτότητας, ενσωματισμού, και συνόρων. Στην ερευνητική της εμπειρία συμπεριλαμβάνεται επίσης εθνογραφική έρευνα με αντικείμενο τις κοινότητες πρακτικής και τις μαθησιακές πρακτικές στα νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα, καθώς και η διερεύνηση των διασυνδέσεων φαινομένων εθνικισμού και συνοριακότητας στο πλαίσιο του τεχνοπολιτισμού και το φαινόμενο της πρόσφατης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και τις συνέπειές του στην κοινωνική συνοχή. Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν την καλλιτεχνική εργασία, τις πολιτικές του πολιτισμού και της συγκίνησης γύρω από τη δημοφιλή/λαϊκή μουσική και τις κουλτούρες των φανς, τον πολιτισμικό ρατσισμό και τα αφηγήματα καθαρότητας του ελληνικού εθνικισμού. Στις θεωρητικές της αναζητήσεις σημαντική θέση καταλαμβάνει η διερεύνηση της σημασίας της μετά-αποικιακής κριτικής στην περίπτωση των μελετών για τους Τσιγγάνους, καθώς και στα πλαίσια της θέσης των Μιζραχί στο ισραηλινό κράτος. Στα τρέχοντα ερευνητικά της προτζεκτ εστιάζει στις πολιτικές και πρακτικές που σχετίζονται με την «ελληνική» μουσική στο Ισραήλ και στην έμφυλη και συγκινησιακή διάσταση της καλλιτεχνικής εργασίας στο χώρο της δημοφιλούς μουσικής.

Επιστημονικό έργο τελευταίας πενταετίας

Αναλυτικό βιογραφικό